Gedichtengoed en Zo

Gedichtenbundel en bloemlezing:


Tussen Droom en Daad….
….ofwel: “De Betrekkelijkheid van een Tragische Komedie”

GEDACHTEN EN GEDICHTEN
van Elisabeth PijperLicht speelt schijnbaar luchtig.....


Licht speelt schijnbaar luchtig

Strijkt als snaren, die niet meer twijfelen

Jij bent er nog

ik zie je ijle bewegingen

in geweven paars

opklimmend naar hemels blauw

Fugavormend lijnenspel

Ik voel je hier 

Dode adem 


Elisabeth Pijper, 06-03-2016, Sevilla

Een onverwachte uitnodiging voor een lunchconcert van de uit Estland afkomstige componist Arvo Pärt in het Centro Civico El Tejar del Melizo.

De dirigent Gabriël Diaz zingt met een fantastische falset "My heart is in the Highlands". Ik zit stil en geniet. Een lichtstraal valt door dichte gordijnen. De lucht trilt en een paarse gloed doet mijn dode vader herleven. Zijn ziel zit voor mij op de lege stoel. Ik huil verstilde tranen en herdenk. Versmelt met de filmische beelden en wordt één met de vioolklanken. Het is goed zoals het is. Het witte licht wordt paars. 

Presentatie Gedichtenbundel 27 juni 2014

Zolang er mensen zijn, zijn er dichters. Poëzie was lang geleden een middel om de mensen goede karaktertrekken bij te brengen en tot fatsoenlijke burgers op te voeden. Maar dichters moeten ook het nuttige paren aan het aangename. Het nuttige is de inhoud, het aangename de verpakking: Rijm, Ritme en Beeldspraak.

Het Rijm is het versierende element dat in wezen gemist kan worden. De inhoud van veel gedichten was vroeger in eerste instantie van morele aard. Ik wil met mijn gedichten geen moralist zijn. Het staat een ieder vrij erin te lezen wat hij wil. Mijn gedichten zijn tot stand gekomen door wat de dichter Willem Kloos ooit heeft genoemd: "De allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie".

En nu is er dan het boek: "Tussen Droom en Daad....".

Hier sta ik: Kwetsbaar omdat ik besloten heb om mijn allerindividueelste emotie met jullie te delen en trots omdat ik gemeend heb dat mijn allerindividueelste expressie het waard is om het levenslicht te mogen zien.

Veel dank en liefs.


 Read more

Koninklijke Bibliotheek Den HaagNadat mijn boeken (de bloemlezing en het volledige werk) waren geregistreerd in het systeem van Bureau ISBN en te raadplegen zijn in Centraal Boekhuis online werd mij verzocht een exemplaar van elk boek af te staan aan de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Ik vond dat in dit steeds heftiger wordende digitale tijdperk het wel een persoonlijk tintje mocht krijgen. En zo kwam het dat ik na een telefoongesprek op 18 december 2014 een bijzondere ontmoeting had met de heer Roel Wijngaarden van de afdeling Documentverwerking van de KB. Hij vertelde mij dat de onder andere door mij gedeponeerde publicaties blijvend deel uitmaken van het collectieve erfgoed van Nederland, zoals dat door de KB op verzoek van de Nederlandse overheid wordt verzameld. De publicaties worden onder optimale condities bewaard. De KB geeft bekendheid aan de gedeponeerde publicaties via de Nederlandse Bibliografie (www.kb.nl/nederlandsebibliografie) en de attenderingsdienst Net Uit (netuit.kb.nl).

Uitgevers (en particulieren zoals ik in eigen beheer)  kunnen hun uitgaven doneren bij de KB. Alle gedeponeerde publicaties worden bewaard als archiefexemplaar. Dat betekent dat de KB de gedrukte exemplaren niet zal uitlenen.

Fijn om te weten dat generaties na mij nog lang van de boeken kunnen genieten. Het was een bijzondere en leerzame ontmoeting.

Read more

Mijn Boek Mijn Verhaal...


Tijdens het stralende weekend van 2 en 3 augustus 2014 bezocht ik de Deventer Boekenmarkt en ik genoot van het Poëziefestival waar veel gelouterde dichters en dichteressen hun werk voor het voetlicht brachten. Ik was enthousiast en straalde dit blijkbaar uit. Dankzij het voortvarende optreden van een goede vriend kreeg ik contact met een aantal enthousiaste mensen die het Boekengilde in de markt hebben gezet. Zij motiveren mensen om hun eigen boek te schrijven of te maken. Zij voorzien schrijvers en boekenmakers (in de dop) online van praktische tips en begeleiden ze met praktische zaken zodat het eindresultaat een mooi boek is.


Het Boekengilde heeft toen een prachtig initiatief gelanceerd: Een boek creëren, door samen met de boekenliefhebbers en festivalbezoekers hun verhaal (Wat heeft jou naar Deventer gebracht?) te bundelen in een schitterend boek: Mijn Boek Mijn Verhaal. Ik kwam niet om een boek te kopen, maar ik had mijn eigen boek meegenomen. Dit was een mooie gelegenheid voor een introductie! Ik ben trots op mijn verhaal en hoop er in 2015 weer bij te zijn!

Read more